Why Norway…? | ЕКСПЕДИЦИЯ | VIA NORDICA 2020Започва подготовката за експедиция ЕКСПЕДИЦИЯ | VIA NORDICA 2020, която се надявам да осъществя успешно в планираният времеви интервал между 31 март и 15 май тази година.
Понеже много хора ме попитаха за избора ми и какво ме е накарало да се спра на западното крайбрежие на „северната принцеса“, прилагам резюмираната версия на отговора на въпроса „Защо Норвегия“…?! и в добавък „подправям“ с любовта ми към Скандинавския полуосторов като цяло.

„Норвегия е страна на контрастите и безспорно е едно от най-красивите места на планетата.
Тук лятото много прилича на есента, есента на зимата, а зимата на пролетта и можете целогодишно да се наслаждавате на най-разнообразните и различни пейзажи и умопомрачителни гледки.
Богата освен с природни забележителности и биоразнообразие, също и с многото си културни традиции, автентичен скандинавски фолклор, уникални ритуали и исторически артефакти.

Територията и е толкова голяма, а населението – толкова малко, че има уникална възможност да се слеете и останете “насаме“ с природата завинаги. Далеч от индустриалното замърсяване и шума от големите градове, тук можете да “презаредите“ и да придобиете нова сила, защото девствената природа е винаги около вас.

Преди хиляди години огромен слой лед покрива Норвегия, като след отдръпването си оставя „за спомен” от себе си дълбоки долини и великолепни фиорди, които мнозина смятат за душата на Норвегия. Завинаги формирани и дълбоко вдлъбнати от тесните морски заливи, крайбрежните земи са без лед, тъй като се измиват от топлите морски течения, докато далеч от морските планини и дълбоки долини се намират огромни планински и равнинни масиви, покрити под тежък сняг.

Викингите основават своите селища тук и използват фиордите и малките заливи като основни морски „пътища” по време на своите преходи и походи, като същите са служили и като естествени пристанища, защитени от бушуващото море от веригите от островчета.
Днес фиордите са по-известни със своите впечатляващи пейзажи даже и от викингите, като част от уникалността им е, че хората все още живеят тук и дори високо по хълмовете, можете да намерите действащи ферми, които идилично се сливат със склоновете на планините. Фиордите са достъпни по цялото норвежко крайбрежие – от фиорда Oslo до фиорда Varanger, като всеки от тях е красив по свой начин. Независимо от това, най-известните се намират в западната част на Норвегия, заради което съм избрал и своя маршрут. Някои от най-големите и мощни водопади също са разположени в тази част на Норвегия. Те се образуват по краищата на скалите – „пробиват“ високо над главите ни, а каскадите им потъват в изумрудено-зелената вода на фиордите.
Норвегия е удължена и тясна страна с крайбрежие, което е също толкова красиво, невероятно и разнообразно, колкото останалата част от нейната територия. Където и да сте, морето винаги е близо до вас. Следователно не е изненадващо, че норвежците са толкова опитни и сръчни моряци и с вековни традиции в риболовната индустрия. Дълго време морето е било единственият начин за свързване на крайбрежните райони на Норвегия, а бреговата ивица се простира на невероятните 56 хиляди километра!

Разбира се, в средата на зимата тук попадате в магията на полярните нощи, а в средата на краткото лято – слънцето грее дори в полунощ и затова в митологията тези земи са известни още и като “Земята на полунощното слънце”.

Исторически погледнато, съдбата на норвежците е подобна на съдбата на техните скандинавски съседи – шведи и датчани. В зората на Средновековието те са били викинги – моряци и войни, които плавали до бреговете на Исландия, Гренландия и Северна Америка.
От векове норвежците се заселват главно по крайбрежието и се препитават с риболов, като в същото време обаче още през Средновековието Норвегия развива и широка търговия с хранителни запаси и индустриални стоки. През XVII век корабостроенето се превръща в основен източник на държавните приходи, а след откриването на нефтените находища в Северно море през 60-те години на миналия век, Норвегия се е специализирала и е лидер в производството на морски петролни платформи. Бурните реки на Норвегия служат като източници на електроенергия, а гъстите гори осигуряват суровина за дърводобивната и хартиената промишленост. Някои видове дървета се отглеждат специално за търговски цели, като Норвегия е страната която може да служи за еталон за най-оптимално, целесъобразно, ефективно и екологично използване и оползотворяване на природните ресурси.
До края на 19 век Норвегия е управлявана от Дания и Швеция, но придобива независимост през 1905г. и днес вече е пример за разцвета на една малка нация,  развиваща се в условията на „съжителството“ на една монархия с могъществото на северната икономическа сила. Благодарение на разумното използване на природните ресурси, балансираното управление и иновативното и креативно мислене, в последните десетилетия лидерите на „Скандинавската принцеса“ неизменно водят Норвегия до бурен растеж и към върховете на социалното равенство, културен просперитет и най-големите високо-технологични, спортни и човешки постижения.
Простираща се отвъд Арктическия кръг до най-северната точка на Европа – нос Нордкап, накъдето съм се запътил и аз, Норвегия е мечтата на всеки пътешевственик още от времето на викингите.

Магнетично и привлекателно място за всички откриватели, мореплаватели, номади…“

*Повече за предстоящата експедиция Via Nordica 2020 можете да прочетете тук, а ако решите да подпомогнете каузата на пътешевственика – автор на този блог, можете да сторите това тук или да се свържете с мен на посочените контакти.

коментари