ЗА МЕН

Вместо предговор:

Както е прието в литературата, всяко произведение трябва да бъде посветено на някого.
Посвещавам първият опит в белетристиката – разказът ХИЖАТА на…себе си.

След като в годините осъзнах, че съм (почти винаги) неразбран, както и че чрез фотографията все още не съм успял да изразя и открия докрай себе си, ще опитам да се възползвам от изразните средства в необятния свят на разказите, романите, новелите и есетата.
Останалите жанрове на изкуството са ми съвсем чужди (като начин на себеизразяване, не като възприятия). Дори когато ме докосват по онзи свой вълшебен начин, то трудно ще стана балет-майстор, художник или диригент на тези години. Възхищавам се и се прекланям и пред таланата на тези свръх-човеци – поетите, но за поет също не съм роден.

Опит в писането нямам, освен ако не броим писането на сърцераздирателни, иронични и/или саркастични публикации и коментари в социалните мрежи, а понякога и в личната ми кореспонденция. Въпреки това, своята първа „творба“ ще публикувам без редакторска намеса, а при(евентуален) интерес и възникнала нужда, ще се обърна за помощ към професионалисти. Засега оставам все още дълбоко потопен в магията на четенето и безпогрешното разпознаване на талантите и своеобразни бестселъри, като за мен не е нужно да бъдат задължително признати от световните литературни критици.

Считайте се за „предупредени“, че освен като екстраваганден персонаж, любител на алкохола, ценител на красотата във всичките и форми(може да се чете и като: жените), съм и абсолютен бохем, нарцисист, ненадминат циник, идеалист, бунтар и егото ми е витално. Искам също да споделя в анонс, че понякога новелите и романите ми ще бъдат пропити с иронични сравнения (понякога и самоиронични), метафори и цветущи прилагателни и епитети.

В произведенията си ще опитам да ви предам светоусещането си чрез свой собствен стил, ярка индивидуалност и нестандартен подход. Надявам се никой да не ме обвини в плагиатство, а да откриете влиянието на кумирите ми: Джордж Оруел, Оскар Уайлд, Балзак, Достоевски, Чарлз Буковски, Мишел Уелбек, Радой Ралин, Боян Биолчев и Никола Крумов.

В този сборник ще откриете замаскирани истински превъплъщения и е възможно лирическите герои и персонажите да имат своят двойник в реалния живот. Случките описани вътре понякога ще са плод на фантазии, а понякога преживени събития, реалности, усещания, мисли, страсти и копнежи.

Пожелавам на читателя да открие и частица от себе си, защото ние сме материя. Всички носим своята уникална индивидуалност, облечена в тяло и „защитена“ от характер, но дълбоко скритата ни душевност, явната или прикрита емоционалност и нуждата да даваме и получаваме любов е водещата величина в човешката природа. Защото всичко е любов! Другото, ако има друго, е суета.

п.с. И защото знам, че имам много приятели и почитатели, които ме подтикваха да започна да пиша – моля за обективност, а не пристрастност. Щом сте в близкият ми кръг (ще го нарека за кратко „кръгът Одисей”), значи познавате особеностите на страстната ми натура и знаете, че предпочитам иронията и градивната критика, пред деградивната суета, породена от прекомерна любезност, неискреност, фалшиви и непоискани комплименти…

Всички мои авторски произведения са защитени от ЗАПСП.

Февруари 2018 г.

коментари