ЖЕНАТА – КОТКА V 5.55 | РЪКОВОДСТВО ЗА ОПИТОМЯВАНЕ…

Не мога да сравня жената с никое друго животно. В добрият смисъл, де…Да не вземат сега да ми се обидят фенките, читателките и верните последователки.
Както казва моят гуру в белетристиката Буковски – „Не познавам нито една котка, която да не е съвършена.“
Грациозни…Величествени…Изящни…Красиви…Своенравни…
Обаче!
Понякога си завират носа където не им е работата и могат да минат през съвсем малки и едва забележими пукнатини в стена, врата или кашон. Доказано пробиват всякакви мъжки брони, ризници и защитни стени.
В западната култура е писано много за близката връзка и паралелите между котките и жените и най-вече приликите и „последиците“ от такива асоциативни мисли и сравнения.
(Ако сте феминистка и ненавиждате котките, може да напуснете страницата ми “сега“) 😀
Та мисля тук в рамките на две-три страници да развия накратко своята теза, ако позволят „котките“…

Започваме…
Асоциацията между жените и котките е древна. „Хищната“ вече сексуално и ментално узряла жена е „пума”. Разгневената майка е „лъвица, защитаваща малките си.“ Сексуално-узряващата млада жена е „тигър в чувала“. Възрастните жени без партньор в живота са „котка-дама.“ Самодоволната жена е „котката, която е изяла канарчето“ или евентуално „котката, която е облизала каймака/сметаната.“ Сексуално агресивната жена е „пантера“. Жените танцьорки се движат с„котешка благодат и изящество”…
Мога да продължа, но ще прехвърля максимално-допустимият лимит на есетата и монолозите, които съм си самоналожил за да не става скучно на читателя.

Котките са били опитомени значително по-късно в сравнение с другите жени :D, а причините за опитомяването остават неясни. Като домашни любимци? Като метод за борба с вредителите? Като храна? Както жените, така и котките обаче едва наскоро започнаха да се поддават на опитомяване и следователно трябва да бъдат внимателно наблюдавани и контролирани (това го пиша за мъжете които изпитват страх, че ще им избягат или направо ще им изчезнат завинаги.)

По време на ловът на вещици, който помита Европа и Северна Америка в различни периоди от историята, котките са били преследвани като част от семействата на вещиците, за които се смята, че са способни да излязат дори и на дневна светлина, за да издерат очите на съперничките си в защита на своите любовници. Когато обвиняват жените в магьосничество, хората често казват че са имали видения на котки (някой направо визират директно жените си), а други направо твърдят, че жените всъщност имат способността да се превръщат в котки, за да бродят през нощта. Оттогава датират и практиките в медицината, че на луда, нервна и разгонена жена и котка се дава валериан…
По онова време котките са били изгаряни живи и давени заедно с жени, за които се смята, че са вещици. Били са измъчвани и убивани публично на самите олтари на църквите.
Представяте ли си?! Масова инквизиция на жени и котки. Ерес. В потрес иСпаднах… 😀

Колкото и да е странно, някои историци смятат, че експлозията на Черната смърт в цяла Европа се е случила отчасти заради децимацията на популацията на котките. Без котки, които да ги унищожават, плъховете се размножавали и тези плъхове пренасяли смърт и болести. По ирония на съдбата, унищожаването на котки, за които се смята, че са зли, е довело до зло и мъки, много по-големи, отколкото всяка вещица е можела да причини.
Затова и аз не закачам и не посягам на котки, които гледат „на лудо“, особено на жени… :)))
През този период мъжете също са били свързвани с котките и са или обвинявани в магьосничество. Днес, разбира се, котките са здраво свързани с женствеността. Мъжете, които харесват котките, са меко казано…емаскулирани, да не използвам друга по-джендър дума.

Отварям една скоба към мъжете – чувствайте се информирани, че:
– жените винаги ще обичат котките повече от (нас), мъжете;
– една котка всъщност може да се разглежда като съперник или заплаха в романтично отношение. Преди време се е лансирала също една теза, в днешно време звучаща леко смущаващо и абстрактно най-малкото – че жените отглеждат котки за някаква сексуална (освен емоционална) “полза”, че жената с котка/и не се нуждае от сексуален партньор, жените отглеждат котки, за да компенсират самотата, дори някой ги предпочитат, вместо да имат свои собствени деца. Безброй “наръчници“, ръководства, текстове, вариации че и цели книги вече има на теми като: „Защо жените харесват котките повече от теб“, „Как да накараме жените да те харесват толкова, колкото харесват котката си“, „Любящи жени, които обичат котките“ и „Как да разберете жената чрез котките“ . „

Котките и женската сексуалност са особено тясно свързани – жените дори могат да бъдат сравнени с котките , когато са разгонени и хиперсексуални. Костоюмите на котки не са рядкост сред жените, които носят секси костюми на Хелоуин или за друг тип „забавления“ или горещи „представления“. Котките дори се използват за кратко в европейското изкуство, когато се изобразяват куртизанки – ясно послание към някой, който се вглежда или съзерцава картина, че изобразената жена е куртизанка (курва по новому), т.е. е “лесна“, сексуално достъпна, не е уважавана и почитана съпруга или дама.
Съответно и отрицателните черти, свързани с жените, се приписват и на котките:
Самовлюбени, своенравни, хладни, нелоялни, непредсказуеми, хленчещи, алчни, егоистични.
(Е тук не съм съгласен, защо обиждат животните… :).
Четящите това „произведение“ мили дами, разбира се правят изключение 😛

„Битката на половете“ напоследък често се води с котки и кучета като “пълномощници”. Котките, разбира се, са свързани с жени, докато кучетата са свързани с мъжете. Жените харесват котките, защото са независими и чисти. Мъжете обичат кучета, защото имат нужда да харесват нещо различно от жените. Баси…И това е само върхът на стереотипния айсберг.

Особено интересното при използването на котки и кучета като пълномощници е, че котките са по принцип безпомощни по някакъв начин и жените често са обезпокоени от обществото, в което живеят. Домашната котка се разглежда като независимо създание, което може да се грижи за себе си, но това също-така ги прави да изглеждат „безпомощни“ и изолирани в тази независимост. Има причина хората да измъчват котките, а не кучетата: котките са по-малки и слаби, точно както жените са по-малки и слаби, физиологично погледнато (Макар че напоследък има повече обвинения в сексуален тормоз от жени към мъже :)).
Има причина много от хората да омаловажават и подценяват както котките, така и жените (и особено жените, които имат котки). Котките, живеейки сами, не се възползват от защитата на глутницата, страхувайки се от хищници и врагове, които включват хора, мъже и други нехуманоидни видове. По същия начин, жените често се оказват изолирани дори от други жени и са нападани от други жени, които се “ноктират” (съревновават) по пътя си към по-добро положение. Кучетата, от друга страна, поне могат да се защитят, дори могат да убият, ако трябва.
Казва се, че котка, която се прибира у дома, след като е била измъчвана и малтретирана, защото се държи неподходящо, има лоши навици или „просто така“, може да бъде отново наказана дори само за това, че се прибира „без предупреждение“. По същият начин жените, които се борят, физически или словесно, често биват наказани за това, дори когато поведението е провокирано неумишлено. И котките, и жените са научени, че е опасно да се съпротивляват, да се защитават, защото наказанието може да бъде сурово. Затова те го правят по свой начин – едните се правят че са забравили и после ти съдират ризата или ти се изпикават в обувката, докато жените в следствие на еволюцията и най-вече на еманципацията са далеч по-креативни и оригинални 😀

“Kултурата” на страха и мистерията заобикаля котките, точно както е и при жените. Вековете на асоцииране очевидно е трудно да се изтрие в народното съзнание и изглежда малко вероятно жените и котките някога да бъдат отделени. И двете са свързани с редица негативи, които се използват за оправдаване на жестокостта и злоупотребите, които понякога могат да бъдат крайни; подобна жестокост понякога дори се описва като заслужена или подходяща, защото и котките, и жените понякога се държат толкова ирационално, че е необходима груба ръка, за да ги поддържат в ред. Да, ама не е в мой стил да прилагам подобни форми на „възпитание“

Мисля обаче, че връзката между жените и котките е особено дълбока и лично на мен ми е интересно да се задълбоча и да проуча по-обстойно причините за това. Също така е интересно да продължим да разглеждаме приликите между жените и котките в реалния свят…

To be continued

коментари